------------ line -------------

Papír - Könyvek

Skanzen kiállítás

Skanzen 1Skanzen 2

Papírkastély - boritóPapírkastély

Megjelent: 2004

 

A magyar barokk kor építészeti stíluselemeit és nemesi viseleteit bemutató; vágással és hajtogatással elkészíthatő papír kastély makett, elölről és hátulról öltöztethető papírfigurákkal. Hét éves kortól ajánljuk

 

Papírkastély

Kivágó-öltöztető magyar népmesékre - borító

 

Kivágó-öltöztető magyar népmesékre

Megjelent: 2003

 

A játékkönyv kivágással és hajtogatással elölről és hátulról is felöltöztethető 8 mesealakot és mintegy 30 ruhát tartalmaz, a hozzájuk tartozó tipikus 3 magyar népmesével. A szereplőket felöltöztethetjük, és új meséket is eljátszhatunk velük.

Mackó Ruha MesekönyvMackóruha kivágó-öltöztető mese-, játékkönyv

Megjelent: 2006

Irodalmi, vagy zenei anyaghoz kapcsolódóan vállalok PAPÍRSZÍNHÁZ összefoglaló néven kreatív kézműves foglalkozásokat gyerekeknek 6-14 éves korig, illetve pedagógusoknak. Papírdíszletmakett, előlről-hátúlról öltöztethető papírbaba, papír,-és gipszmaszk készítés saját arcra.

Érdemes elolvasni

Magyarországi viseletek : a honfoglalástól napjainkig

Megjelent: 1994, 2004

 

Ez a könyv sokéves kutató-, gyüjtő- és tervezőmunka eredménye.

Mióta - vagy amikor - nem járunk meztelenül, a ruha az ember nyolcadik "bőrrétege". Azt, hogy milyen ez a "bőrréteg", sok tényező befolyásolja: a földrajzi és az időjárási viszonyok, a társadalmi kultúrközeg, esztétikai irányzatok, gyakorlatias célszerűségi szempontok, és nem utolsósorban a ruha viselőjének testalkata, személyisége, valamint anyagi körülményei, s az hogy ebből mit kíván a ruhája által "közölni" a környezetével, a világgal.

Mindezeket figyelembe véve, igyekeztem a könyv összeállítása során tipikus és egyedi figurákon bemutatni - történelmi időrendben - a magyarországi viseleteket a honfoglalás napjától napjainkig. Alapvető célkitűzésem az volt, hogy közérthető, képes beszámolót adjak divattörténetünk alakulásáról szakmabeliek, de mindenekelött a nem szakmabeliek számára.

A bemutatott öltözeteket hiteles korabeli dokumentumok alapján rekonstruáltam, abban bízva, hogy a szemlélő a viseleteket hozzá csatolja a történelemből már ismert közéleti alakokhoz, vagy akár irodalmi figurákhoz.

A gyüjteményben egyforma hangsúllyal szerepl a mindeddig csak külön-külön, vagy egyáltalán be nem mutatott sokféle viselet.

Mivel nem az vezetett, hogy a magyar viselet tudományos tanulmányát írjam meg, eltekintettem az alapanyagok és szabásminták szakmai elemzésétől de rövid irodalomjegyzéket csatoltam a könyvhöz, hogy aki a tárgykörben szélesíteni kívánja tudását, eljuthasson a legfontosabb ismereteket tartlamazó, vagy éppen forrásértékű művekhez.


Viseletek 1900 körülViseletek 1800 körülViseletek 1937 körül

Papír - Képek

OrigamiOrigamiOrigami
OrigamiOrigamiOrigami
© 2005 Ék Erzsébet | Telefon: (+36) 30 3934720 | Email: ekzso@ekerzsebet.hu